Forum obuhvata sve podžanrove SF-a ukratko rečeno ceo Sci-Fi!

Ukoliko volite Sci-Fi kanal onda je ovo nesumljivo forum za vas.Ceo forim je izdeljen u najpopularnije tv serije tako na prvi pogled može se reći da je ovo forum o svim SF i Fantasy serijama.Ovo su neki od naslova:Charmed,The X files,Star Trek,Buffy the Vampire Slayer,Lost,Stargate,The Lord of the Rings,Star Wars,Supernatural,Legend of the Seeker...ali ipak to je samo delic onoga sto mozete pronaci

Ako mislite da nešto "fali" Smile nema problema napravićemo forum samo za vas,naravno ukoliko se ukaže prilika za to

Dakle:Ako volite Sci-Fi chanel da gledate,ako volite naucnu fantastiku,magiju,vampire,horore....
Pronasli ste pravi forum!
__________________
SCI-FI SERBIA
Forum zvanično počeo s radom 21.08.2011

Opšte informacije i vesti

 :: SF :: Second Level :: The X-Files

Ići dole

Da li ste gledali Dosije X[uključujući i fimove ]

50% 50% 
[ 2 ]
0% 0% 
[ 0 ]
25% 25% 
[ 1 ]
0% 0% 
[ 0 ]
0% 0% 
[ 0 ]
25% 25% 
[ 1 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Ukupno Glasova : 4

Opšte informacije i vesti

Počalji od Dr.Jackson taj Uto Avg 23, 2011 6:59 am

iz wikipedie
Dosije iks je američka televizijska serija (uglavnom naučnofantastičnog karaktera) čiji je autor Kris Karter. Serija je trajala devet sezona, od 1993. do 2002. godine, na mreži FOKS. Iz nje je 1998. proistekao film, a serija je predstavljala kritičarski i komercijalni uspeh, delom i zbog glavnih glumaca, Dejvida Dukovnija i Džilijan Anderson.
Dukovni je igrao Foksa Maldera, a Andersonova Dejnu Skali, dva agenta FBI-ja sa zadatkom da istražuju paranormalne fenomene. Sa zapletima kao što su teorije zavere o vanzemaljcima i vladina zataškavanja, serija je oponašala elemente epizoda iz nekih ranijih serija kao što su Zona sumraka i kultna serija Tvin Piks, u kojoj se Dukovni pojavio kao agent-travestit koji radi za "Narkotike". Serija je brzo postala popularna među američkim gledaocima.
Serija je popularizovala fraze kao što su "Ne veruj nikome", "Istina je negde tamo" i "Želim da verujem" čime je stekla mnoštvo obožavalaca. Obožavaoci obično dele Dosije iks priče na mitološke epizode, koje se bave dugotrajnom pričom nadoilazeće invazije vanzemaljaca, i na epizode "čudovišta nedelje", koje se bave čudnim stvorenjima i situacijama vezanim za paranormalno. Nekoliko epizoda su takođe istraživale vezu između Maldera i Skalijeve.
Nastala je i posebna grupa fanova, koji su beležili i uživali u seksualnoj tenziji između Maldera i Skalijeve. Prva epizoda u kojoj se ova tenzija vidi je "Trougao" (6x03), gde su se Malder i Skalijeva prvi put poljubili pred kamerom - ovo se u epizodi odigralo na brodu - iako se epizoda nije odigrala u stvarnosti.
Američki TV Guide označio je Dosije iks kao jednu od najvećih televizijskih serija svih vremena, te kao drugu kultnu seriju svih vremena, posle Zvezdanih staza. Kris Karter je upotrebio Dosije iks kao osnovu za jedan spin-of u istom univerzumu (Usamljeni revolveraši), za jednu seriju koja se u jednom trenutku ukrstila sa "Dosijeom iks" (Milenijum) i za, čini se nepovezani, Harsh Realm. Ove serije, međutim, nisu zadržale pažnju kritike i publike o onolikoj meri koliko i Dosije iks.
Uticaj
Kako Karter navodi, na "Dosije iks" značajno su uticale serije Alfred Hitchcock Presents, Zonu sumraka, Night Gallery i Kolchak: The Night Stalker. Glumac Deren Makgavin, koji je igrao Karla Kolčaka u Kolchak: The Night Stalker pojavio se u dve epizode Dosijea iks kao agent Artur Dejls, lik koji je opisan kao "otac dosijea iks".
Dosije iks je inspirisao mnoge kasnije TV serije, uključujući Strange World, Burning Zone, Special Unit 2, Mysterious Ways, Carnivàle, Dark Skies i The 4400, od kojih ni jedna nije doživela popularnost Dosijea iks.
FOKS je takođe i emitovao seriju baziranu na Dosijeu iks, nazvanu Milenijum, čiji je producent takođe bio Kris Karter. Priče Milenijuma i Dosijea iks su se povremeno preplitale, a Skalijeva i Malder su se nakratko pojavili u jednoj epizodi Milenijuma. Frenk Blek, protagonista Milenijuma, kasnije se pojavio u Dosijeu iks da reši nerešene slučajeve, ali je baš u to vreme Milenijuma ukinut.
Tehnika
Tokom svog emitovanja, Dosije iks je osvojio sledeće nagrade u raznim tehničkim kategorijama:
1994. Izvanredno samostalno dostignuće u grafičkom dizajnu i uvodnim sekvencama
1996. Izvanredno samostalno dostignuće u snimateljskom radu za seriju
1996. Izvanredno samostalno dostignuće u montaži zvuka za seriju
1996. Izvanredno samostalno dostignuće u zvučnom miksu za dramu
1997. Izvanredni scenografija za seriju
1997. Izvanredni montaža zvuka za seriju
1998. Izvanredni scenografija za seriju
1998. Izvanredni montaža sa jednom kamerom za seriju
1999. Izvanredni šminka za seriju
2000. Izvanredni šminka za seriju
2000. Izvanredni zvučni miks za dramu
2000. Izvanredni specijalni vizuelni efekti za seriju
2001. Izvanredna šminka za seriju

Dosije iks: Pobedi budućnost
1998. godine, iz serije je proizišao film, Dosije iks: Pobedi budućnost (The X-Files: Fight the Future). Zamišljen je kao nastavak poslednje epizode pete sezone, "The End" (5x20), ali takođe i kao nezavisna priča. Film je doživeo komercijalni uspeh. Međutim, većina uglednih kritičara nije mu bila naklonjena. Film, kao i sve epozode serije posle filma, i dalje su predmet rasprave među fanovima.
Promena
Tokom poslednjih nekoliko sezona, serija je pretrpela neke promene u razvoju karaktera i usmerenju zapleta što je uzrokovalo pad gledanosti. Jedan od centralnih zapleta serije, Malderova potraga za sestrom, razrešava se, a takođe je razrešen i motiv odnosa Maldera i Skalijeve. Da li ova dva lika "treba" ili "ne treba" da se upuste u vezu mnogo godina je bio, a i dalje jeste, predmet mnogih debata među obožavaocima. Sam Karter je odbio da potvrdi činjenicu da su dva lika ikada imala seksualnu vezu. Može se, međutim, reći da Dosije iks ima dve vrste publike - jednu sačinjenu od ranih fanova, od kojih su neki izgubili interesovanje na pola serije, i novu, u sastavljenu od obožavaoca koji su seriju počeli gledati tek kada je postala popularna.
Usamljeni revolveraši, trio teoretičara zavere protiv vlade koji su s vremena na vreme pomagali Malderu i Skalijevoj, takođe su imali svoju kratkotrajnu TV seriju. Slično Milenijumu, ukidanje ove serije ostavilo je zaplet nerazrešenim, ali su se svi likovi iz serije pojavili u epizodi Dosijea iks "Jump the Shark" (9x15), koja je ujedno poslužila kao poslednja epizoda Usamljenih revolveraša. Trio se nakratko pojavljuje, kao duhovi ili Malderova sećanja, u poslednjoj epizodi Dosijea iks, "The Truth" (9x19 & 9x20).
Dukovni odlazi
Nadajući se da će mu popularnost iz serije otvoriti vrata Holivuda, Dejvid Dukovni napušta Dosije iks posle sedme sezone. Njegov odlazak je značajno uticao na zaplet serije. U poslednjoj epizoda sedme sezone Maldera otimaju vanzemaljci a Skalijeva ostaje trudna. Na samom kraju poslednje epizode osme sezone Skalijeva pita Maldera, koji je u osmoj i devetoj sezoni serije imao epizodne pojave, "Kako je ovo moglo da se desi", a on odgovara rečima "Mislim da oboje znamo" i nastavlja da je ljubi. S obzirom da je Skalijeva postala neplodna posle otmice u drugoj sezoni, (a taj podatak je otkriven gledaocima tek u epizodi "Memento Mori" (4x14) četvrte sezone), ovo je bio šok za Skalijevu ali i za sve gledaoce serije.
U pogledu očinstva deteta postojali su mutni nagoveštaji da je Malder otac deteta. Najdirektnija aluzija špojavila se u epizodi "Trust No 1." devete sezone. U ovoj epizodi vladin agent koje je špijunirao Skalijevu, poznat kao "Senka", govori Skalijevoj sledeće:
"Znam vašu krvnu grupu, ritam srca i vaš strah od klovnova iz detinjstva. Znam ime vašeg dečka sa koledža, vašu pravu boju kose, vaš PIN broj bankomata... Znam da provodite previše vremena sama, i znam da ste jedne usamljene večeri pozvali Maldera u krevet. Bio sam iznenađen koliko i vi."
Činjenica da Skalijeva ne poriče ovu izjavu (što bi bilo u skladu s njenim karakterom) potvrđuje istinitost ove tvrdnje.
U poslednjoj epizodi serije, "The Truth", Malder se obraća Vilijamu sa "moj sin" kada ga ispituje vojni oficir i sa "naš sin" kada priča sa Skalijevom
Sezona 8 i posle nje
Dukovni se nakratko pojavljivao u osmoj i devetoj sezoni. U osmoj sezoni, Malder se pojavio kao leš, koji je u seriji bio zakopan nekoliko meseci a potom je oživljen. Kako se učešće Dukovnija i Andersonove smanjilo u seriji, uvedena su dva nova agenta, Džon Doget i Monika Rejes (koje su igrali Robert Patrik i Anabet Giš). Karter je verovao da serija može da traje još deset godina sa novim glavnim glumcima. Ovo, međutim, nije bio slučaj, jer Doget i Rejes nisu doprineli porastu gledanosti serije kako se Karter nadao.
Deveta i poslednja sezona serije završava se dvočasovnom epizodom "The Truth", koja je prvi put emitovana 19. maja 2002. godine. Iako je Karter znao da će se serija ukinuti, poslednja epizoda ne donosi razrešenje zapleta. Povremeno se najavljuje snimanje još jednog filma, ali za sada od toga nema ništa. Iako su Karter, Dukovni i Andersonova potvrdili učešće u filmu, i dalje ne postoji scenario ni zvanični raspored snimanja. Početak snimanja filma najavljen je za septembar 2006. godine, ali se sa snimanjem još nije počelo. Rasporostranjeno je mišljenje da bi ovaj Dosije iks bio zasebna avantura, što otvara pitanja kako bi se (ili da li bi se) nerazrešen završetak serije razrešio u filmu.
Dosije iks: Želim da verujem
pak, snimanje dugoočekivanog nastavka je započeto decembra 2007. u Vankuveru i trajalo je do 11. marta sledeće godine. Kris Karter je izabrao baš ovu lokaciju jer mu se ona činila najlogičnijom. Zvanični naziv filma je objavljen 16. aprila kao: Dosije iks: Želim da verujem (The X Files: I Want to Believe). Na veliko razočaranje većine fanova, ovaj film nije povezan sa poslednjom epizodom serije i ne bavi se centralnom tematikom, već predstavlja poseban slučaj Maldera i Skalijeve. Malder se kao begunac krije na lokaciji koju jedino zna Skalijeva. Ona radi kao neurohirurg u katoličkoj bolnici, gde je akcenat stavljen na njenu privrženost dečaku po imenu Kristijan, koji boluje od Sandhofove bolesti. Na zahtev agentkinje Dakote Vajtni (Amanda Pit) koja želi Malderovu ekspertizu paranormalnog, agent Drami (Egzibit) traži pomoć od Skalijeve u lociranju Maldera, kako bi pomogli na slučaju koji pored nestanka nekoliko žena uključuje i nestanak FBI agentkinje. Pomoć im pruža i bivši sveštenik Džozef (Bili Konoli), koji smatra da mu Bog šalje vizije zločina. Mada je film doživeo manji uspeh od prošlog, sve je izvesnije da će biti trećeg dela koji bi se bavio vanzemaljcima i kolonizacijom planiranom za 22. decembar 2012. Spekuliše se i da bi se u ulozi izvršnog producenta umesto Kartera našao Frenk Spotnic, koji je izjavio da ima ideju za nastavak.
avatar
Dr.Jackson
Q Continuum
Q Continuum

Broj poruka : 2622
Datum upisa : 02.07.2011
Godina : 28
Lokacija : TARDIS

http://scifi.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Opšte informacije i vesti

Počalji od Hex taj Sub Avg 27, 2011 2:22 pm

Gledao sam seriju, tačnije skoro sve epizode. Prema mom skromnom mišljenju serija je bila dobra prvih nekoliko sezona. Posle toga su počeli previše da se rasplinjavaju i da preteruju.

Seriju vredi pogledati, posbno zbog načina na koji su likovi osmošljeni. Likovi su retko tako potpuno zaokruženi i dobro opisani kao u X-files. Posebno će biti zanimljiva onima koji se zanimaju takozvanim teorijama zavere.

Imate moju toplu preporuku!
avatar
Hex
Lord
Lord

Broj poruka : 1297
Datum upisa : 25.08.2011
Godina : 28
Lokacija : Beograd

Nazad na vrh Ići dole

Re: Opšte informacije i vesti

Počalji od Russell Queen taj Pet Sep 09, 2011 9:47 pm

Ja nisam puno gledala kad je bila na TV-u,uvek sam se bojala te serije xD,ali skinula sam par sezona pa ću za praznike odgledati Very Happy
avatar
Russell Queen
Cadet
Cadet

Broj poruka : 63
Datum upisa : 09.09.2011
Godina : 21
Lokacija : Halliwell manor

Nazad na vrh Ići dole

Re: Opšte informacije i vesti

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 :: SF :: Second Level :: The X-Files

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu